Is SEO echt zo belangrijk voor je website?

Hoe belangrijk is zoekmachineoptimalisatie?

Oké dus je hebt een website... Een mooi design, gebruiksvriendelijk en helemaal zelf opgezet in Wordpress of voor een prikkie dit laten doen...
Hoe kan het dan toch dat er zo weinig bezoekers op je website komen?

Tegenwoordig zijn er een heleboel marketing artiesten welke gouden bergen beloven. Deze kunnen aan de hand van SEO technieken je site een flinke boost geven, natuurlijk moet je hiervoor zelf ook gouden bergen inleggen. Is dit dan per se nodig?
Laten we eerst duidelijk maken wat SEO precies is...

Search Engine Optimization, is als volgt uit te leggen;

Een website zodanig inrichten dat deze d.m.v. verschillende technieken geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Maar hoe werkt dit dan?

Google indexeert een website en koppelt hier een score aan. Hoe beter de score hoe beter je positie in Google.
Om deze score te verbeteren zijn enorm veel verschillende technieken die echt werken. Niet alle technieken tellen even zwaar mee voor je Google ranking echter is het natuurlijk wel zo dat alle kleine beetjes helpen.

Zo is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je een veilige verbinding hebt, door middel van een SSL certificaat is de site te benaderen via het HTTPS protocol. Dit zorgt ervoor dat je meer punten scoort wanneer google je site indexeert. Veilige sites scoren hoger dan onveilige sites.
Een ander punt is bijvoorbeeld het gebruiken van meta-informatie in je titels en teksten.
Snelheid waarmee je site geladen wordt en de mate van geschiktheid voor weergave op mobiele apparaten is ook van invloed op je SEO score.

Het algoritme dat Google gebruikt is ook onderhevig aan verandering, het is dan ook zaak om je SEO te blijven updaten. Maar wat misschien wel het belangrijkste is, is dat je goeie content schrijft. Probeer echt om iets toe te voegen. Om te voorkomen dat dit verhaal een opsomming wordt van hoe je het beste je site SEO-proof kan maken zullen we het bij deze tips laten.

Is SEO dan echt zo heilig?

Het is zeker een belangrijk aspect van een (goede) website. Nu zijn er talloze manieren om snel je Google ranking omhoog te krijgen. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld linkbuilding aan. Deze bedrijven zorgen ervoor dat je veel backlinks krijgt (koopt) wat je ranking ten goede komt. Echter is Google ook niet gek, wanneer je onwaarschijnlijk veel backlinks krijgt in korte tijd kan Google je op een "zwarte lijst" plaatsen. Het is beter wanneer je zorgt voor een natuurlijke groei van backlinks.
Misschien kost dit meer tijd maar uiteindelijk zal je er veel meer baat bij hebben. Ook het volledig concentreren op SEO is geen garantie voor succes van je bedrijf. Je kan wel fantastische marketing hebben maar wanneer je product simpelweg niet goed is komen klanten niet terug. Bedenk ook dat slechte ervaringen vaak veel beter blijven hangen dan de goede. Wanneer mensen op het eerste oog een goede indruk van je krijgen, om er vervolgens achter te komen dat het niet zo geweldig is als dat je marketing het deed lijken, zal dit niet leiden tot succes op lange termijn. Dit neemt niet weg dat SEO zeker een belangrijk onderdeel van een website is.

Maar hoe regel je het dan?

Laat je niet inpakken met mooie verhalen, wanneer je een website laat maken is het verstandig altijd goed te vragen wat hierbij inbegrepen is en wat niet. Laat je goed adviseren. Wanneer je SEO op orde is maar je site technisch niet zo goed in elkaar zit zal je hier achteraf ook niet blij van worden.
Kies dus voor een webdesigner welke verstand van zaken heeft en laat u achteraf niet verrassen.